ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ


Την τουριστική υποβάθμιση και απομόνωση ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ως άμεσο απότοκο της προτεινόμενης κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού με έδρα την Κομοτηνή καθώς και του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Καβάλας, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ μεταφέρει επιστολή του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, που παραδόθηκε στον Πολιτευτή Καβάλας του Κινήματος Γιώργο Τσακίρη και προωθήθηκε από τον ίδιο στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

«Οι προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την φιλοσοφία της Αποκέντρωσης και θα επιφέρουν σύγχυση, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για το κοινό και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και τονίζει πως «τέτοιες αποφάσεις, όχι μόνο υποβαθμίζουν και αναστέλλουν την όποια αναπτυξιακή στρατηγική μπορεί να υπάρχει από ιδιώτες επενδυτές, αλλά επιδεινώνουν την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας».

«Κατανοείτε ότι στην ουσία υποβαθμίζεται η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με την διάλυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού; Δεν θεωρείτε πως ιδιώτες επενδυτές στον τομέα του Τουρισμού, με τέτοιου είδους ενέργειες, αποθαρρύνονται να προβούν στην όποια αναπτυξιακή επένδυση; Και πώς θα επιβιώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και τους ζητά να θυμηθούν το λόγο δημιουργίας του θεσμού των αιρετών Περιφερειών προκειμένου να αποκατασταθεί το ταχύτερο αυτή η «αστοχία».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ»

κ.κ. Υπουργοί,

Ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια της Καβάλας Γιώργος Τσακίρης μου γνωστοποίησε επιστολή που σας απέστειλε το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Ο επιχειρούμενος διαμελισμός του Ε.Ο.Τ. με την κατάργηση και συγχώνευση των Υπηρεσιακών του μονάδων, θα σηματοδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα, στερώντας στην ουσία μεγάλα τμήματα της Επικράτειας από το δικαίωμα στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Οι προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την φιλοσοφία της Αποκέντρωσης και θα επιφέρουν σύγχυση, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για το κοινό και τις επιχειρήσεις.

Σ’ ότι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η προτεινόμενη κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού με έδρα την Κομοτηνή καθώς και του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Καβάλας και η δημιουργία μιας ενιαίας Π.Υ.Τ. Μακεδονίας-Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη (!!) θα οδηγήσει σε περεταίρω απομόνωση και υποβάθμιση όλης της Περιφέρειας.

Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η έναρξη λειτουργίας των σταθμών διοδίων επί της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια ΑΜΘ, προγραμματισμένων (από το 2006-προ κρίσης) και μη (όπως πρόσφατα αφέθηκε να διαρρεύσει για δύο επιπλέον σταθμούς), θα λειτουργήσει συνδυαστικά ως πρόσθετα ανασταλτικός παράγοντας, τόσο όσον αφορά τον όποιο αναπτυξιακό-επενδυτικό σχεδιασμό, όσο ακόμη και στη διάθεση των ίδιων των τουριστών να επισκεφθούν την περιοχή.

Σε μία εποχή όπου ο Τουρισμός αποτελεί την βαριά – πλέον - «βιομηχανία» της Ελλάδας και λίγο πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου η οποία φέτος αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας για την άντληση εσόδων, τέτοιες αποφάσεις, όχι μόνο υποβαθμίζουν και αναστέλλουν την όποια αναπτυξιακή στρατηγική μπορεί να υπάρχει από ιδιώτες επενδυτές, αλλά επιδεινώνουν την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε μία προσπάθεια να «σωθούν», αν όχι και τα δύο, τουλάχιστον μόνο το γραφείο της Καβάλας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα χρειασθούν 5 (κατ' ελάχιστο) υπάλληλοι. Είναι αμφίβολο όμως ότι μπορούν να διατεθούν, μιας και ήδη πολλές από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι υποστελεχωμένες».


Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ.  Υπουργοί:

  1. Κατανοείτε ότι στην ουσία υποβαθμίζεται τουριστικά η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη διάλυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού;
  2. Μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσετε το θέμα και να παραμείνουν ως έχουν οι υπηρεσίες Τουρισμού τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Καβάλα;
  3. Σε μία ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία η έναρξη των σταθμών διοδίων επί της Εγνατίας οδού δεν θα επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους τουρίστες που θέλουν να μετακινηθούν; Αληθεύει ότι θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον σταθμοί;
  4. Δεν θεωρείτε πως ιδιώτες επενδυτές στον τομέα του Τουρισμού, με τέτοιου είδους ενέργειες, αποθαρρύνονται να προβούν στην όποια αναπτυξιακή επένδυση; Και πώς θα επιβιώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας;
  5. Μήπως θα έπρεπε να θυμηθείτε τον λόγο δημιουργίας του θεσμού των αιρετών Περιφερειών και να αποκαταστήσετε το ταχύτερο αυτήν την «αστοχία»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου