ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΨΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ


«ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ; ΠΟΣΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;»

Την κραυγή αγωνίας ενός απεγνωσμένου πατέρα από τη Σάμο, η κόρη του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, εγκλωβισμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του Κράτους Πρόνοιας, που κατέρρευσε εξαιτίας των ανάλγητων και εγκληματικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους Υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννη Βρούτση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου, βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η επιστολή του Θωμά Τριανταφύλλου, ψαρά στο επάγγελμα, πατέρα του άτυχου κοριτσιού, ραγίζει καρδιές.

Η Αναστασία, ούσα άτομο με αναπηρία βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς ασφάλιση, αφού το ΙΚΑ στο οποίο διέθετε βιβλιάριο, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών υγείας παραπέμποντας στην Πρόνοια. Από την Πρόνοια η οικογένεια ενημερώθηκε ότι δύναται να την ασφαλίσει μετά τα 29 της χρόνια!

Στην επιστολή, που παραδόθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο λογαριασμό του Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, που αφιερώνει τη συγκεκριμένη Ερώτηση στη μνήμη της αδικοχαμένης ΑμΕΑ αδελφής του, ο πατέρας τονίζει ότι «εδώ και δύο χρόνια με τη βοήθεια φίλων συγγενών αλλά και δανείων η οικογένεια επωμίστηκε τα έξοδα νοσηλείας που ανέρχονται στις 3.000 ευρώ τουλάχιστον μηνιαίως ενώ ο θεράπων ιατρός υπενθυμίζει σε καθημερινή βάση ότι αν η κοπέλα δε συνεχίσει τη θεραπεία θα πεθάνει το πολύ σε ένα μήνα».

Και προσθέτει το εξής συγκλονιστικό:

«Πείτε μου, ποιος είναι αυτός ο γονιός που θ’ αφήσει το παιδί του αβοήθητο να πεθάνει, όταν μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί η υγεία του.

Υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που θ’ άφηνε το παιδί του να σβήσει;

Υπάρχει ψαράς που θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα έξοδα, που η περιπέτεια της υγείας του παιδιού μου επιβάλλουν, να τα βγάλει πέρα;

Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας!!»

«Πόσο κοστολογείτε την ανθρώπινη ζωή; Πόσες Αναστασίες ακόμα θα χαθούν στο βωμό της τρόικας και των μνημονίων; Ως πότε οι Έλληνες πολίτες θα παλεύουν μόνοι, με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου;», ερωτά τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου η Αναστασία να αποκτήσει βιβλιάριο υγείας ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία και τις εξετάσεις που απαιτούνται για να κρατηθεί στη ζωή.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΨΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ»

Κύριε πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη λύπη, αγανάκτηση αλλά και πόνο ψυχής αναγκάζομαι να μεταφέρω σε εσάς την κραυγή αγωνίας ενός απεγνωσμένου πατέρα από τη Σάμο, η κόρη του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, εγκλωβισμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του Κράτους Πρόνοιας, που κατέρρευσε εξαιτίας των ανάλγητων και εγκληματικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής σας συγκυβέρνησης.

Η επιστολή του Θωμά Τριανταφύλλου, ψαρά στο επάγγελμα, πατέρα του άτυχου κοριτσιού, ραγίζει καρδιές.

Η κοπέλα εδώ και 6 χρόνια, ούσα άτομο με αναπηρία βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς ασφάλιση, αφού το ΙΚΑ στο οποίο διέθετε βιβλιάριο, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών υγείας παραπέμποντας στην Πρόνοια. Από την Πρόνοια η οικογένεια ενημερώθηκε ότι δύναται να την ασφαλίσει μετά τα 29 της χρόνια!

Στην επιστολή, που παραδόθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο λογαριασμό μου από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, που αφιερώνει τη συγκεκριμένη Ερώτηση στη μνήμη της αδικοχαμένης ΑμΕΑ αδελφής του, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνιο Σαμαρά

Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση σε κάθε αρμόδιο

Χάνω το παιδί μου.

Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας.

Ονομάζομαι Θωμάς Τριανταφύλλου. Ψαράς στο επάγγελμα κάτοικος Σάμου.

Εδώ και 6 χρόνια παλεύω πέρα από τη θάλασσα με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου.

Η 26χρονη σήμερα κόρη μου Αναστασία Τριανταφύλλου κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Θεσ/νίκη παρουσίασε ορμονικές διαταραχές που επηρέασαν έντονα τον ψυχισμό της κι επιπλέον της δημιούργησαν πλείστα προβλήματα υγείας με διαταραχές στην καρδιά, την όραση, το πεπτικό σύστημα, ενώ φλεγμονή της δεξιάς κροταφογναθικής άρθρωσης δυσχεραίνει τη λήψη μάσησης τροφής.

Η Αναστασία ανήκει στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ για τη θεραπεία της και ιδίως για τη ζωή της απαιτούνται ειδικές εξετάσεις σε πυρηνικά εργαστήρια, όπως επισημαίνεται από τον θεράποντα ιατρό της καθηγητή Παν/μίου Κρασσά Ευθύμιο…

Ως το 24ο έτος της ηλικίας της παρέμενε ασφαλισμένη στην ασφάλιση του ΙΚΑ, κάνοντας χρήση της ασφάλισης της μητέρας της.

Έκτοτε και παρά του ότι επιδείξαμε τα παραστατικά ανικανότητας κι αναπηρίας, η ασφάλιση διεκόπη παραπέμποντάς μας στην Πρόνοια. Μόνο που η Πρόνοια δύναται ν’ ασφαλίσει μετά το 29ο έτος.

Η Αναστασία είναι ανασφάλιστη με τα έξοδα νοσηλείας να ανέρχονται στα 3.000 ευρώ τουλάχιστον μηνιαίως, με τα τρέχοντα στις 4.000 ευρώ, αφού έχει αδυναμία βάδισης, όρασης, επιβάλλεται 24ωρη φύλαξή της, αδυνατεί η μεταφορά της με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο στη Σάμο και πέρα απ’ όλα τα άλλα αυτό το παιδί, λόγω του προβλήματος, δεν κοιμάται ποτέ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

Για την ανανέωση της πιστοποίησης αναπηρίας είναι εγγεγραμμένη στα ΚΕΠΑ Θεσ/νίκης μόνο που, σύμφωνα με την ενημέρωση, είναι σε λίστα αναμονής και μάλιστα αφού προηγηθούν κάποιες χιλιάδες.

Αυτά τα 2 χρόνια επωμιστήκαμε οικογενειακά με τη συμβολή συγγενών, φίλων και δανείων τα έξοδα νοσηλείας της.

Όμως δυστυχώς κι όπως είναι λογικό επόμενο πλέον έχουμε αδυναμία κάλυψης από τη μια κι από την άλλη σε καθημερνή βάση τον θεράποντα ιατρό της να μας υπενθυμίζει πως, αν η Αναστασία δεν συνεχίσει τις εξετάσεις και τη θεραπεία, θα πεθάνει το πολύ σε ένα μήνα.

Τα ψυχικά αποθέματα τόσο τα δικά μου άλλο τόσο και της μητέρας της εξαντλήθηκαν από την αναλγησία και ο τοίχος που υψώνεται μπροστά μας σε κάθε επίσκεψη παρέμβαση για τη σωτηρία του παιδιού μας.

Πείτε μου, ποιος είναι αυτός ο γονιός που θ’ αφήσει το παιδί του αβοήθητο να πεθάνει, όταν μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί η υγεία του.

Πείτε μου εσείς, πού να απευθυνθώ για να σώσω τη ζωή του παιδιού μου, που κρέμεται εν πολλοίς σε ένα βιβλιάριο υγείας – διαβατήριο ζωής, που αν δεν κάνω λάθος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ΑΜΕΑ.

Υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που θ’ άφηνε το παιδί του να σβήσει;

Υπάρχει ψαράς που θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα έξοδα, που η περιπέτεια της υγείας του παιδιού μου επιβάλλουν, να τα βγάλει πέρα.

Ζητώ την παρέμβασή σας, όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και θα εξαρτηθεί η ζωή του παιδιού μου από τον τρόπο με τον οποίο το κράτος πρόνοιας θα σκύψει με πρόνοια πάνω του.

Θωμάς Τριανταφύλλου

Κάτοικος Σάμου»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. πρωθυπουργέ και κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου η Αναστασία να αποκτήσει βιβλιάριο υγείας ώστε να συνεχίσει τις εξετάσεις και τη θεραπεία που απαιτούνται για να κρατηθεί στη ζωή;
  2. Προτίθεται η Ελληνική Πολιτεία να καλύψει το σύνολο των εξόδων νοσηλείας της κόρης του άτυχου ψαρά από τη Σάμο;
  3. Γιατί η Πρόνοια αρνείται να ασφαλίσει την 26χρονη, αφού έχουν ήδη παραδοθεί σε αυτήν από τους γονείς της τα παραστατικά ανικανότητας και αναπηρίας;
  4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρετούντων στα ΚΕΠΑ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πολύμηνη αναμονή των ΑμΕΑ για παροχή πιστοποίησης αναπηρίας;
  5. Πόσο κοστολογείτε την ανθρώπινη ζωή; Πόσες Αναστασίες ακόμα θα χαθούν στο βωμό της τρόικας και των μνημονίων; Ως πότε οι Έλληνες πολίτες θα παλεύουν μόνοι, με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου;
  6. Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου