ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την υποτιθέμενη μείωση της ανεργίας»

Ο κ. Πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (24/4/2013), είπε: «Η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει », «υπάρχει ισχυρή ένδειξη, που θα αποδειχθεί τάση» και πως «αντιστρέφεται (η αύξηση της ανεργίας) σε σταδιακή μείωση της ανεργίας».
 
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την επίσημη, ετήσια έκθεση του ΟΑΕΔ, την οποία παρουσίασε στο «Αποκαλυπτικό Δελτίο», ο δημοσιογράφος Άκης Παυλόπουλος, τον τελευταίο χρόνο, από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 η ανεργία ΑΥΞΗΘΗΚΕ κατά 10,82%. Πιο αναλυτικά, τον Μάρτιο του 2012 οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία ήταν 785.203. Έναν χρόνο αργότερα, ο αριθμός τους άγγιξε τις 870.150.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ αλλά και πλήθος άλλων δημοσιευμάτων, λίγες ημέρες νωρίτερα, το Υπουργείο σας ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «MEGA CHANNEL», επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Κικίλια είχαν να κάνουν με την ανακοίνωση, από πλευράς του Διοικητή του ΟΑΕΔ, προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Υπουργείο.

Επειδή, αν και ο κ. Κικίλιας παρέμεινε τελικά στην θέση του, η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του ΟΑΕΔ, που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού σχετικά με μείωση της ανεργίας, δημιουργούν ένα θολό τοπίο γύρω από το πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

Επειδή, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και φυσικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλουν να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ανέργων της χώρας.

Επειδή, η καταπολέμηση της ανεργίας είναι θέμα μείζονος εθνικής σημασίας για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού.

Επειδή, η ως άνω δήλωση του Πρωθυπουργού θυμίζει περισσότερο προεκλογικό ευχολόγιο, παρά διάγγελμα Πρωθυπουργού που έχει επαφή και συναίσθηση των δύσκολων στιγμών που περνάει η Ελληνική Κοινωνία.

Ερωτάσθε

κ. Υπουργέ:

  1. Γνωρίζετε σε ποια επίπεδα κυμαίνεται αυτήν την στιγμή η ανεργία στην Χώρα μας; Ποια η ποσοστιαία μεταβολή τους, θετική ή αρνητική, την τελευταία πενταετία; και ποιος ο ακριβής αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα σήμερα; (Να κατατεθεί σχετικός αναλυτικός συγκεντρωτικός πίνακας με τις ποσοστιαίες μεταβολές του δείκτη της ανεργίας από το 2007 έως το 1ο τρίμηνο του 2013)
  2. Ποια από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν είναι τελικά ανακριβή, αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, με τις ως άνω δηλώσεις του και για τα οποία ενημερώθηκε, προφανώς, από το Υπουργείο σας ή αυτά που προκύπτουν από την επίσημη ετήσια έκθεση του ΟΑΕΔ;
  3. Σχετίζεται η πρόταση σας για αποπομπή του κ. Κικίλια με την δημοσίευση της ως άνω έκθεσης; Αν όχι, για ποιους λόγους κρίνατε σκόπιμη και συμφέρουσα για την Χώρα την μετακίνηση του από την θέση του Διοικητή του ΟΑΕΔ και γιατί τελικά δεν εμμείνατε στην αρχική σας θέση;

Αθήνα, 25/4/2013

Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής

Βασίλειος Καπερνάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου