ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ


Νότης Μαριάς στο Στρασβούργο: «Όχι στην κινεζοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότου»

Μιλώντας χθες το απόγευμα, 24/4/2013 στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τα δικαιώματα των νέων της Ευρώπης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, επισήμανε ότι η ανεργία των νέων στη Νότια Ευρώπη έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

 Έτσι σύμφωνα με τη Eurostat το Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό της ανεργίας των νέων διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 58,5%, στην Ισπανία στο 55,7%, στην Πορτογαλία στο 38,2% και στην Ιταλία στο 37,8%.

Οι οικονομίες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για να είναι ανταγωνιστικές και παραγωγικές επισήμανε ο Νότης Μαριάς θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στην παιδεία, στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία και να στηρίξουν συνακόλουθα την ανταγωνιστικότητά τους στην Οικονομία της Γνώσης.

Όμως τα Μνημόνια που έχουν επιβληθεί σε Ελλάδα και Πορτογαλία αλλά και οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν σε Ισπανία και Ιταλία περιόρισαν τις δαπάνες για την εκπαίδευση και ταυτόχρονα μείωσαν δραστικά τους μισθούς προκειμένου δήθεν να γίνουν ανταγωνιστικές οι οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους.

Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της Νότιας Ευρώπης επισήμανε ο Νότης Μαριάς δεν μπορεί να στηριχθεί στην κινεζοποίηση των οικονομιών τους διότι όσο και να μειώσουν τους μισθούς είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας ή της Βραζιλίας.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τους αντιμνημονιακούς βουλευτές του δημοκρατικού τόξου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να δώσουν από κοινού τη μάχη για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους, την κατάργηση των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας και τη διαμόρφωση ενός άλλου οικονομικού μοντέλου που να στηρίζεται στην Οικονομία της Γνώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου