ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Η τομεάρχης Παιδείας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

Διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό ότι οι συγκρούσεις και οι πράξεις βίας που οφείλονται στις φυλετικές διακρίσεις, στη ξενοφοβία και τις προκαταλήψεις εντείνονται, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές και φυλετικές ομάδες.

Σε πολλές περιπτώσεις, θύματα τέτοιων πράξεων γίνονται παιδιά και, μάλιστα, μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Το μίσος, η μισαλλοδοξία, ο φόβος τραυματίζουν τις παιδικές ψυχές- είτε είναι τα θύματα είτε οι θύτες- και δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνία μας ούτε σ’ ένα σύγχρονο σχολείο, που στόχο έχει να καλλιεργήσει μελλοντικούς πολίτες με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο ρόλος του σχολείου είναι να προάγει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην ισότητα, στην ελευθερία, στην πολιτισμική διαφορετικότητα για όλους. Ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις και η ξενοφοβία καταδεικνύουν ανθρώπους ανασφαλείς, φοβικούς, με έλλειψη αυτοπεποίθησης και μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.


Ένα πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας: Ένας λαός που ξέρει από που προέρχεται και έχει ισχυρούς δεσμούς με την ιστορία και την παράδοσή του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και να απομονώσουμε όσους επιλέγουν τη βία και τον εκφοβισμό των αδυνάτων για να υπερασπίσουν τάχα την πατρίδα και τους θεσμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου