ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


ΘΕΜΑ: « Εγκυμονεί κινδύνους το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας λόγω στέγασής του στο κέντρο της πόλης»

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας λόγω στέγασής του στο κέντρο της πόλης. Η ερώτηση υπεβλήθη έπειτα από σχετική ενημέρωση του πολιτευτή Ευβοίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Σταύρου Μακαρίου.

Το κείμενο της ερώτησης έχεις ως εξής:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Εγκυμονεί κινδύνους το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας λόγω στέγασής του στο κέντρο της πόλης»

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ευβοϊκού τύπου, το Σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδας, αν και έχει κατασκευασθεί για να φιλοξενεί μέχρι 130 τροφίμους, εντούτοις φιλοξενεί περίπου 250.

Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε κεντρική και πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης της Χαλκίδας, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση απόπειρας απόδρασης με τη χρήση όπλων ή εκρηκτικών. Σε περίπτωση δε, επιτυχούς απόδρασης, υπάρχει πιθανότητα εγκληματικών ενεργειών σε βάρος αθώων πολιτών, κατοίκων της περιοχής.

Επιπροσθέτως, το κτίριο του καταστήματος αυτού είναι πολύ παλαιό και χρήζει εκτεταμένων επιδιορθώσεων και βελτιώσεων. Όπως πληροφορηθήκαμε, προ ετών παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας έκταση 120 στρεμμάτων για την ανέγερση νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αξιοποίηση της δωρεάς αυτής, για τον σκοπό για τον οποίο διατέθηκε.

Τέλος, όπως πληροφορούμαστε, υφίσταται μεγάλη έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων και ανδρών της Εξωτερικής Φρούρησης, καθώς πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί εξ αυτών με συνέπεια να υπολείπεται η φύλαξη των κρατουμένων.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί η δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας;
  2. Προτίθεστε να προβείτε σε ανέγερση νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στη Χαλκίδα, αξιοποιώντας τη δωρεά αυτή; Εάν όχι, γιατί;
  3. Εάν ναι, μέχρις ότου ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την υπερφόρτωση του εν λόγω Σωφρονιστικού Καταστήματος, όταν μάλιστα ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των φρουρών δεν είναι ο απαιτούμενος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου